Tuesday 20 November 2007

خرافات یعنی عزاداری به سبک دراویش و صوفیه


به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام حسین روحانی نژاد معاون امور فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی در نخستین جلسه ستاد ساماندهی شؤون فرهنگی در مناسبتهای مذهبی اظهار داشت :
مردم ما در مناسبتهای فرهنگی دیندار شده و یا دین خود را در مساجد آموخته اند. تدین میان مردم در نتیجه تلاش مساجد و هیئتهای مذهبی و عوامل آنها است. در حقیقت تلاش هیئتهای مذهبی، مساجد و عوامل فعال در آنها است. در واقع خاستگاه انقلاب نیز همین مساجد و هیئتهای مذهبی بوده که در راستای تداوم نهضت اباعبدالله حسین(ع) این فرهنگ منتقل و به ما رسید که با رهبری خوب امام راحل (ره) افکار عمومی در جریان قرار گرفته، جریان سازی شد و پدیده انقلاب شکل گرفت.
وی افزود : این انقلاب آثار خود را تا قیام مهدی(عج) خواد داشت. حقیقتاً مسجد ظرفیت بسیاری دارد و این برنامه می تواند به پیشروی اسلام در سراسر جهان منتهی شود تا مردم خداجو تحت تأثیر قرار گیرند. دشمنان اسلام، انقلاب اسلامی و اهل بیت(ع) تلاش کردند که مساجد و هیئتهای مذهبی را ناکار آمد جلوه داده و از راهکارهای مختلف به مساجد و هیئتها نفوذ کرده و آنها را تحت تأثیر قرار دهند. آنها با مشاهده حضور پرشور مردم می خواهند حرکت سیدالشهدا(ع) را به وادی فراموشی بسپارند و چیزی از آن ارائه کنند که با محاسبات انسانها منطبق نباشد و در تلاش می کنند که در این حرکت خرافه پراکنی کنند. در این میان نگرانیهای جدی چون نگرانی مراجع تقلید و از همه مهمتر نگرانی رهبر معظم انقلاب وجود دارد . سال گذشته دستگاههای فرهنگی حرکتهای انجام دادند که نتیجه ای مثبت داد و به دنبال آن شورای عالی انقلاب فرهنگی در جلسات وکارگروههای خود مصوبه ای ارائه کرد که طی آن سازمان تبلیغات و چند سازمان دیگر برنامه ریزیهای مناسبی داشته باشند تا مراسم عاشورا از خرافه مصون مانده و آن طور که هست به مردم و سراسر دنیا معرفی شود.
وی طرح خرافات و مطالب مجهول در اشعار و سخنرانیها، اعمال و حرکات بدعت آمیز در عزاداری که بعضاً حرام نیز هستند، عریان شدن مردان به ویژه درمنظر زنان در عزاداریها، خودنمایی و ریاکاری، افراط و زیاده روی در عزاداریها را از جمله این انحرافها اعلام کرد.
انجام کارهای شبیه دراویش و صوفیه، عدم اهتمام به نماز جماعت و نماز اول وقت در برخی از هیئتها، استفاده از آلات موسیقی، استفاده از سبکهای سطح پایین و عبارتها و ادبیات نامتناسب و مبتذل و بعضا کفرآمیز در نوحه ها و اشعار وعزاداریها، برخی ارتباطات و اعمال خلاف اخلاق درحاشیه مجالس و هیئتهای عزاداری، اختلاط زن و مرد و عدم رعایت حیا و حجاب از دیگر انحرفهای مراسم عزاداری است که از سوی روحانی نژاد مطرح شد.
وی همچنین صدمه زدن به خود یا دیگری به نام عزاداری، عبارات غلو آمیز یا موهن نسبت به ائمه و بزرگان دین، شبیه سازی و تصاویر ائمه اعم از چاپی و تابلویی، استفاده از حیوانات مانند سگ در دسته های عزاداری، استفاده از مکانهای خلاف شأن عزاداری در هیئتهای مذهبی مانند قهوه خانه ها، نامگذاری خلاف شرع یا عرف برای هیئتها، مداح محوری و مرید و مراد سازی مداحان در میان جوانان، مناسبت سازی و جعل دهه های ساختگی برای عزاداری را از دیگر آسیبها و خرافه ها عنوان کرد.
روحانی نژاد در ادامه تصریح کرد : شورای عالی انقلاب فرهنگی که این آسیبها را درک کرده جمعی را منصوب کرده که برای ارائه الگو به مردم جامعه به ویژه نسل جوان این خرافه ها و آسیبها از بین برود.
وی اظهار داشت : این ستاد دارای هفت عضو به علاوه سازمان تبلیغات است که به منظور کارآمدی بیشتر تعداد اعضا محدود انتخاب شده است.
حجت الاسلام رضا اسکندی معاون فرهنگی و تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی در قم نیز گفت
در عزاداریها شور حسینی باید به شعور و معرفت تبدیل شود و مسیر صحیح برای تحقق اهداف قرآن و اهل بیت(ع) فراهم شود.
حجت الاسلام حمیدرضا ارباب سلیمانی مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلام و دبیر ستاد عالی کانونهای مساجد که با برخی از اعضای این شورا چون رئیس صدا و سیما و وزیر فرهنگ وارشاد اسلامی ملاقاتهای حضوری داشته وچیشنهاد کرده که نشستی در حوزه علمیه قم با مراجع تقلید و رهبر معظم انقلاب برنامه ریزی شود تا بتوان سهم هر دستگاه را در خرافه زدایی بررسی کرده و هر دستگاه پیشنهاد خاص خود را ارائه دهد نیز اظهار داشت
نقطه عزیمت انقلاب ما همین مساجد و هیئتهای مذهبی بود که باعث شد دشمن تلاش کند آب حیات انقلاب اسلامی را یافته و آن را گل آلود کند، اما دیده بانان فرهنگی با بیداری و پایداری در مقابل خرافات ایستادند . اهمیت این موضوع به دوران معاصر منحصر نشده است و این امر رسالت بزرگ تمام اعصار محسوب می شود. اگر تصویر درستی از مسئله نداشته باشیم این موضوع بزرگنمایی و کوچک نمایی می شود و نمی توان درمان مناسبی برای آن پیشنهاد کرد، بنابراین باید به تناسب اطلاعاتی که داریم برای آن برنامه ریزی کنیم.
احمد کاهه نماینده معاونت اجتماعی ارشاد و ناجا نیز گفت

در حوزه فرهنگی کشور مراکز متعدد با توانمندیهای شایسته ای فعالیت می کنند. ناجا چند سالی است که رویکرد اجتماعی فرهنگی را در کنار بعد انتظامی مورد توجه قرار داده و در فعالیتهای مشابهی نیز شرکت کرده است که در آن میان می توان به نمایشگاه نیروی انتظامی در بحث کارکردهای اجتماعی اشاره کرد

No comments: